Dzieci uwielbiają uczestniczyć w kuchni – wybierać i podawać składniki bądź przystrajać ciastka. Chcesz rozwijać zapał kulinarny Twojego malucha? Poznaj kursy gotowania dla dzieci. Tutaj dowiesz się, czego uczą takie zajęcia. Atuty kursu gotowania dla dzieci Warsztaty kulinarne dla dzieci mogą uczestniczyć pociechy w przedziale wiekowym od sześciu do dziesięciu […]
Żywność
Przetwory ekologiczne muszą mieć odpowiednie certyfikaty
Od prężnego rozkwitu przemysłu spożywczego, który daje się zauważyć od zeszłego wieku, produkty jedzone przez nas na co dzień zaczęto nagminnie wypełniać różnymi substancjami przedłużającymi ich zdatność do spożycia. Jednak razem z rosnącą świadomością konsumentów odnośnie tego, co spożywają i jakie może to wywoływać następstwa dla ich samopoczucia, ostatnimi czasy […]
Kapsułki Nespresso – zamienniki są już w sprzedaży
Kapsułki do ekspresów Nespresso są jednymi z najdłużej dostępnych na rynku. Zostały opatentowane w Szwajcarii już w połowie lat 70-tych XX w. i od tego czasu powoli zdobywały kolejnych miłośników. Obecnie jest to marka rozpoznawalna na całym świecie, a ekspresy z tym systemem wytwarza wiele renomowanych firm. Czy można kupić […]
Superfood po polsku – soki z kwaszonych buraków i kiszonej kapusty
Kiszone warzywa wykorzystuje się w rodzimej kuchni od stuleci. Ostatnio jednak raz za razem mówi się także o właściwościach prozdrowotnych soków z kwaszonych warzyw, w szczególności z buraków oraz kapusty. To w zasadzie tzw. super żywność, która coraz częściej dostępna jest na półkach sklepowych w alejkach z żywnością ekologiczną. Sok […]
Zamienniki kapsułek Tchibo Cafissimo to także kawy single origin
Technika parzenia kawa w kapsułkach została opracowana ponad cztery dekady temu temu i stopniowo zdobywała sobie kolejnych miłośników. Ten wygodny system umożliwia przyrządzanie kawy wysokiej jakości wyjątkowo prostą metodą – należy dodać wodę do pojemnika w ekspresie, umieścić kawę w kapsułce we wskazanym zasobniku i już po kilkunastu sekundach można […]
Kapusta kwaszona – pyszna i bardzo zdrowa kiszonka
Specyficzny smak białej kapusty kiszonej jest integralną częścią środkowoeuropejskiej kuchni. Jest ona elementem wielu potraw i przeciętny Polak stosunkowo często gości ją na swoim talerzu. I popieramy to, ponieważ kapusta kwaszona to niezmiernie zdrowa żywność. Kiszona kapusta – źródło potrzebnych witamin czy składników odżywczych Kapusta kiszona, czy też kwaszona, gdyż […]
Tradycyjne polskie zupy – żurek oraz barszcz biały
Obecnie rzadko już spożywamy dwuposiłkowe obiady. Przez notoryczny braku czasu, co wywołuje potrzebę natychmiastowego nasycenia się, chętnie porzucamy myśl o zupie na rzecz posiłków niegdyś oferowanych z reguły jako to drugie danie. Jednak tradycyjne polskie zupy, takie jak żurek i barszcz biały, długo jeszcze zostaną z nami. Nawet jeśli własnoręcznie […]
Superfood po polsku
Termin “superfood” oznaczający żywność, która jest szczególnie bogata w składniki odżywcze pozytywnie wpływające na utrzymanie dobrego stanu zdrowia, stał się w ostatnich latach bardzo popularny. Z każdej strony atakują nas informacje, że coś jest “superżywnością” i że koniecznie powinniśmy dodać to do swojej diety. Konsumenci coraz częściej szukają na półkach […]
Ogórki kiszone to źródło witamin i minerałów
Na kanapce, w sałatce, w zupie czy w formie dodatku do dania głównego – kwaszone ogórki w polskiej kuchni konsumujemy częściej niż chcielibyśmy przyznać. Nic w tym dziwnego, ponieważ kwaszone warzywa są równie zdrowe, co pyszne. Kiszone ogórki – z koprem, czosnkiem lub z innymi przyprawami Kwaszone ogórki to warzywa, […]
Smacznie i tradycyjnie – Piekarnia Pochopień
Tradycyjne produkty Piekarni Pochopień Piekarnia Pochopień jest firmą z tradycjami datowanymi na 1946 rok. Założona została przez mistrza piekarnictwa Jana Pochopień, który był wiele razy nagradzany za swoje zasługi dla handlu i rzemiosła. Szanowany w Krakowie piekarz, będąc pierwszym starszym Cechu Rzemiosł Spożywczych utworzył podwaliny dla istniejącej do dziś piekarni. […]