Jeśli chcesz kupić sok z kiszonych buraków, skieruj się tu.
Artykuły fermentowane po okresie zapomnienia znowu powróciły na polskie stoły. Do kiszonych ogórków i kapusty dołączają też nowe, dotychczas mniej znane owoce i warzywa. Mówiąc o leczniczych atutach jedzenia poddanego fermentacji nie sposób zapomnieć również o napojach takich jak kombucza, maślanka albo różnego typu zakwasy i soki z kwaszonych warzyw. Szczególnie te ostatnie są warte zainteresowania – pozwalają łatwo i błyskawicznie dostarczyć naszemu ciału składniki niezbędne dla jego prawidłowego funkcjonowania.
Jakie składniki dostarcza sok z kiszonej buraków i kapusty?
Sok z kiszonej kapusty to napój posiadający w składzie multum substancji wpływających dobroczynnie na nasze zdrowie. Głównym elementem są z całą pewnością bakterie kwasu mlekowego odpowiadające za przebieg fermentacji. Sok z kapusty, ogórków bądź inny kiszonek to również kopalnia witamin. Godna uwagi jest głównie duża zawartość witaminy C – zaledwie 150 ml tego napoju dostarcza jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek należy również pić z uwagi na obecność witaminy K i E, witamin z grupy B, a także znaczne stężenie soli mineralnych.
Sok z kiszonych buraków – dlaczego trzeba go spożywać?
Sok z kiszonych kapusty, ogórków czy buraków, z powodu obecności bakterii kwasu mlekowego pozytywnie oddziałuje na pracę układu pokarmowego oraz naszą odporność. Na dodatek liczne witaminy polepszają funkcjonowanie układu nerwowego, zmniejszają objawy cukrzycy, szkorbutu i depresji, a także pomagają walczyć z wyczerpaniem psychicznym i fizycznym. Po kiszonki powinny ponadto sięgnąć ludzie zmagający się z chorobami układu pokarmowego, jak przykładowo wrzody żołądka lub niestrawność. Wzmacniają one też apetyt i stanowią tarcze ochronną w trakcie leczenia antybiotykami i wzmagają apetyt.
Dane firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]