Dowiedz się, gdzie zamówić śląski żurek, wejdź na https://tinyurl.com/yjycbsmd.
Obecnie rzadko już spożywamy dwuposiłkowe obiady. Przez notoryczny braku czasu, co wywołuje potrzebę natychmiastowego nasycenia się, chętnie porzucamy myśl o zupie na rzecz posiłków niegdyś oferowanych z reguły jako to drugie danie. Jednak tradycyjne polskie zupy, takie jak żurek i barszcz biały, długo jeszcze zostaną z nami. Nawet jeśli własnoręcznie gotujemy je już wyłącznie sporadycznie, to cały czas stanowią one stały punkt w menu lokalów oraz restauracji z polską kuchnią, jak również są zwyczajowo serwowane w czasie obiadów wielkanocnych czy bożonarodzeniowych.
Barszcz biały to nie żurek – Czy istnieje jeden kanoniczny przepis na barszcz biały i żurek?
Gdy spyta się Polaka o zupę przygotowywaną na mącznym zakwasie, to błyskawicznie wymieni on albo żurek albo barszcz biały. Sporo osób nawet nie widzi głównych różnic między tymi daniami, stosując te nazwy na zmianę. Tymczasem co do zasady barszcz biały przyrządza się z zakwasu mąki pszennej, żurek z kolei – z zakwasu na mące żytniej. To jednak nie wszystko, co dzieli te zupy, chociaż wypada ostro zaakcentować, że nie ma jednego obowiązującego przepisu na barszcz biały i kolejnego na żurek. Kuchnia jest bowiem sztuką, a każda potrawa odzwierciedla osobiste smaki oraz kunszt kucharza. Co jednakże da się wymienić to fakt, iż do barszczu białego zazwyczaj dodaje się więcej grzybów i warzyw. Zabiela się go również przeważnie mlekiem, a do jego zakwaszenia w miejsce zakwasu mącznego można użyć sok kapusty kiszonej lub z ogórków kwaszonych. Natomiast z żurkiem temat jest nieco bardziej złożony, ponieważ w ramach tej grupy zup można wydzielić trzy typy:
– zawiesisty, kwaskowaty żur przygotowywany najczęściej z dużą ilością czosnku, również na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, serwowany z kawałkami ziemniaków;
– umiarkowanie zawiesisty, lekki żurek, zabielany szczodrze śmietaną i przyprawiany znaczną ilością majeranku, serwuje się go najczęściej z pieczywem i jajkiem;
– oraz zalewajkę – a więc “chudą” zupę, w której pokrojone w kostkę kartofle zalewa się zakwasem chlebowym bądź żytnim.
Baza na barszcz biały i żurek? Kupić, a może zrobić samodzielnie?
Preparacja zakwasu na wypunktowane wyżej zupy nie jest trudne, aczkolwiek nie każdemu wyjdzie za pierwszym razem. W sieci zamieszczono dziesiątki przepisów na zakwas, które można wykorzystać. Stosując jednak samodzielnie wykonany zakwas trzeba przewidzieć pichcenie zupy z parodniowym wyprzedzeniem. Z tego powodu, jeśli ochota np. na żurek zaatakuje was bez ostrzeżenia, zalecamy wykorzystać gotowy zakwas, który dostępny jest w praktycznych butelkach, które wystarczają na przygotowanie posiłku dla całej rodziny. W sklepach spożywczych, i tych internetowych, jak i tradycyjnych, bez problemu nabędziemy zakwasy z mąki pszennej oraz żytniej, dzięki którym przygotujemy przepyszny biały barszcz i tradycyjny żurek śląski bądź staropolski.
Dane firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]