Więcej o sokach z kiszonych warzyw.
Kiszone warzywa wykorzystuje się w rodzimej kuchni od stuleci. Ostatnio jednak raz za razem mówi się także o właściwościach prozdrowotnych soków z kwaszonych warzyw, w szczególności z buraków oraz kapusty. To w zasadzie tzw. super żywność, która coraz częściej dostępna jest na półkach sklepowych w alejkach z żywnością ekologiczną.
Sok z kapusty kiszonej – znaczne ilości minerałów i witamin
Bodaj każdy z nas w dzieciństwie pił sok z kiszonej kapusty. Nasze babcie same przygotowywały kiszoną kapustę wedle rodzinnych przepisów, a po skonsumowaniu kapusty często dawały swoim wnusiom szklankę z sokiem, mówiąc, że sok jest nadzwyczaj zdrowy, choć nie wszystkim smakuje. I to jest prawda! Sok z kiszonej kapusty to świetne źródło witamin! Zawiera on znaczne ilości witaminy B3, C, A oraz E, jak również liczne minerały, jak m.in. żelazo, magnez i sód. Wielu ludzi ma trudności z przystosowaniem się do kwaśnego posmaku tego soku, lecz rekomenduje się spożywać go systematycznie, bo usuwa toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu, jest on grzybo- i bakteriobójczy, eliminuje toksyny z organizmu i wspomaga trawienie, a to sprawia, iż może wspierać proces odchudzania. W szczególności zaś pomaga uzupełnić brak kwasu askorbinowego, dzięki czemu podnosi odporność organizmu oraz chroni przed przeziębieniami. Z uwagi na zawarte w nim żelazo sok z kapusty kiszonej podaje się też anemikom. Rzecz jasna, nawet ze zdrowym sokiem nie powinno się przesadzać – wystarczy spożycie nie więcej niż jeden kubeczek soku na dzień.
Gdzie kupić sok z kwaszonych buraków oraz innych warzyw?
Sok z kwaszonych buraków jest kolejnym lubianym sokiem, który wykorzystujemy od wieków do gotowania i który spożywamy również jako zdrową przekąskę. W jego składzie znajduje się mnóstwo witamin i ma właściwości przeciwzapalne, antyseptyczne i antyoksydacyjne. Sok ten podnosi odporność: poprawia koncentrację, obniża ciśnienie, a równocześnie dobroczynnie wpływa na przemianę materii. Pomimo że buraki wyróżniają się wysoką zawartością cukru, to sok z kiszonych buraków nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i mogą go spożywać osoby cierpiące na cukrzycę. Nie poleca się jednakże jego spożycia przez osoby cierpiące na schorzenia nerek albo reumatyzm, a także kobietom w ciąży i karmiącym piersią.
Jeżeli nie posiadasz umiejętności, by przygotować soki z kiszonek samodzielnie, możesz zakupić je w swoim markecie lub założyć na nie zamówienie wprost w sklepie internetowym producenta. Pamiętaj jednak, iż tego typu soki należy składować w w chłodnym miejscu.
Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz zakupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w niskich temperaturach.
Dane firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]