Chcesz kupić sól kłodawską? Sprawdź superbutelki.pl/pl/c/Sole/119.
Sól to składnik potrzebny do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jakie cechy ma sól kłodawska oraz sól himalajska? Dlaczego należy wykorzystywać je w gastronomii?
Cechy soli himalajskiej
Sól kuchenna to jedna z najlepszych przypraw, która świetnie podbija smak posiłków. Choć nadmierne użycie soli ma negatywne oddziaływanie na nasze zdrowie, to jej rozsądne ilości (do 6 gramów dziennie) są konieczne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Sól zaopatruje nas bowiem w sód, czyli w pierwiastek regulujący utrzymanie właściwego ciśnienia krwi i gospodarkę wodną. Jednym ze zdrowych rodzajów soli jest różowa sól himalajska wydobywana ze złóż mających prawie 250 mln lat. Produkt ten mieści w sobie wiele cennych minerałów i pierwiastków, m.in. wapń, potas czy cynk, a równocześnie nie posiada niebezpiecznych zanieczyszczeń i komponentów, np. trujących metali ciężkich. Sól himalajska doskonale uwydatnia smak dań i jest do kupienia zarówno w postaci grubych, jak i drobnych kryształków.
Sól kłodawska niejodowana – używana nie tylko w kuchni
Sól kłodawska natomiast to substancja o wysokim stopniu czystości – posiada ok. 97% chlorku sodu i jest doskonałym dodatkiem do tradycyjnych kiszonek. Jest niezastąpionym źródłem wapnia, cynku czy magnezu, a więc składników koniecznych do utrzymania dobrego samopoczucia. Niejodowana sól kłodawska wydobywana jest w kopalni soli Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie wypłukuje się jej ze złoża, skutkiem tego nie traci swoich cech i jest bez trudu wchłaniana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska jest na co dzień używana nie tylko w branży spożywczej, ale także sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w lecznictwie, kosmetyce i rolnictwie.
Dane firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]