Więcej o żywności eko na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Zywnosc-ekologiczna/15.
Od prężnego rozkwitu przemysłu spożywczego, który daje się zauważyć od zeszłego wieku, produkty jedzone przez nas na co dzień zaczęto nagminnie wypełniać różnymi substancjami przedłużającymi ich zdatność do spożycia. Jednak razem z rosnącą świadomością konsumentów odnośnie tego, co spożywają i jakie może to wywoływać następstwa dla ich samopoczucia, ostatnimi czasy coraz częściej poszukują oni wyrobów wykonanych z ekologicznej żywności.
Czym charakteryzuje się żywność eko?
Żeby jakiś produkt sprzedawany w naszym kraju mógł nazywać się „eko”, musi sprostać wielu wymogom. Żywność eko oraz artykuły z niej wyprodukowane muszą uzyskać konkretne certyfikaty wydawane przez wyznaczone do tego laboratoria. Najważniejszym jednak cechą spożywczych artykułów eko jest to, iż zastosowane do ich przygotowania owoce i warzywa kultywowano z zachowaniem najważniejszych obostrzeń rolnictwa ekologicznego. To oznacza, że rolnicy nie korzystali z chemicznych nawozów ani pestycydów, które mogłyby mieć szkodliwy wpływ nie tylko na zdrowie ludzi, lecz które też szkodzą środowisku. Niektóre wszak nawozy wywołują zasolenie gleby lub zanieczyszczają wody powierzchniowe, a opryski upraw chemicznymi pestycydami nierzadko skutkują śmiercią pożytecznych pszczół. Z kolei w efekcie ekologicznej uprawy owoce oraz warzywa mają niższą zawartość metali ciężkich, azotynów i azotanów, a to znaczy, że mniej tych niezdrowych związków przedostanie się do organizmu ich konsumentów.
Zamawiasz żywność ekologiczną? Sprawdzaj wnikliwie informacje na opakowaniu
Żywność eko jest poddawana nieprzerwanemu nadzorowi na każdym etapie produkcji, w tym także w trakcie transportu oraz magazynowania. Co istotne, jeśli produkt spełnia wymogi, jego producent nie licząc typowych informacji m.in. o temperaturze przechowywania, masie netto, kraju pochodzenia składników, kaloryczności oraz terminie trwałości, musi też obligatoryjnie podać numer identyfikacyjny jednostki certyfikującej dany produkt i umieścić logo produkcji ekologicznej UE, czyli białe gwiazdki, które tworzą w kształt listka. Szukając ekologicznych przetworów warto zatem czytać dokładnie etykiety wyrobów, a zamawiając je online bezpośrednio od producenta sprawdzić, czy na stronie opublikowana jest informacja o uzyskanych certyfikatach.
Dane firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]