Zobacz, gdzie zamówić ogórki kwaszone.
Na kanapce, w sałatce, w zupie czy w formie dodatku do dania głównego – kwaszone ogórki w polskiej kuchni konsumujemy częściej niż chcielibyśmy przyznać. Nic w tym dziwnego, ponieważ kwaszone warzywa są równie zdrowe, co pyszne.
Kiszone ogórki – z koprem, czosnkiem lub z innymi przyprawami
Kwaszone ogórki to warzywa, które poddano naturalnemu procesowi fermentacji. Ich wykonanie jest bardzo łatwe. Stosuje się do tego drewniane beczki albo pojemne gliniane garnki, w których ogórki wespół z przyprawami zalewa się słoną wodą. Później kładzie się pojemnik na minimum czternaście dni w chłodnym miejscu, aż fermentacja mlekowa zakwasi zawartość. Wielbiciele mniej kwaśnych smaków mogą przystąpić do spożycia kwaszonki już po paru dniach – takie ogórki to tzw. ogórki „małosolne”. W podstawowym przepisie do zalewy wraz z ogórkami dodaje się koper i czosnek, jednak smak ogórków kiszonych można urozmaicić także innymi przyprawami, np. ziarnami gorczycy, cząstkami paprykilub liśćmi czarnej porzeczki. Rzecz jasna nie każdy ma czas ani sporo miejsca w kuchni, żeby samodzielnie przygotowywać takie kwaszonki. Nie każdy dysponuje również piwnicą albo spiżarnią, w której może gromadzić przetwory w większych ilościach. Nie oznacza to natomiast, że jest się zmuszonym zrezygnować z kiszonych ogórków – w każdej chwili możemy kupić je w markecie na wagę lub w niewielkich opakowaniach, np. w pojemnikach z rączką czy też w woreczkach z folii, które bez przeszkód zmieszczą się w lodówce.
Jakie składniki odżywcze i witaminy spożywamy wraz z ogórkami kiszonymi?
Od wieków panuje przekonanie, że warzywa poddane fermentacji dobrze oddziałują na ludzki układ pokarmowy. I nie jest to błędem, gdyż razem z kwaszonkami spożywamy dobroczynne bakterie, które pozytywnie wpływają na florę jelit i redukują ich pH, usprawniając w konsekwencji trawienie. Ale to nie wszystko! Kiszone ogórki nie są kaloryczne (dostarczają około 12 kcal w 10 dag), a zarazem zawierają m.in. witaminę C, E i D, witaminy z grupy B, a także sporo składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, jak żelazo, magnez, wapń, cynk i potas. A co z zalewą po kwaszonych ogórkach? O ile uwielbiamy cierpkie smaki, rekomendujemy nie wylewać jej po zjedzeniu warzyw, tylko wykorzystać ją do zupy ogórkowej bądź wypić, gdyż w trakcie kiszenia składniki odżywcze przenikają po trosze do soku. Warto jednakże zaznaczyć, na kwaszonki powinny uważać osoby chorujące na nadciśnienie – w kiszonkach znajduje się wszak pokaźna ilość soli.
Dane firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]