Ekologiczną kapustę kiszoną znajdziesz na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Kapusta-kiszona/14.
Specyficzny smak białej kapusty kiszonej jest integralną częścią środkowoeuropejskiej kuchni. Jest ona elementem wielu potraw i przeciętny Polak stosunkowo często gości ją na swoim talerzu. I popieramy to, ponieważ kapusta kwaszona to niezmiernie zdrowa żywność.
Kiszona kapusta – źródło potrzebnych witamin czy składników odżywczych
Kapusta kiszona, czy też kwaszona, gdyż tych nazw używa się zamiennie, to jeden z tych wyrobów spożywczych odkrytych na skutek dążenia człowieka do znalezienia sposobu na wielomiesięczne składowanie pokarmów. Cienko poszatkowane główki białej kapusty są zdatne do spożycia przez kilka miesięcy w rezultacie poddania działaniu fermentacji mlekowej. Niegdyś jedzenie kapusty kiszonej pozwalało uzupełnić konieczne witaminy czy minerały, których pozyskanie w chłodne miesiące było o wiele bardziej skomplikowane aniżeli współcześnie. A trzeba zaakcentować, iż w kwaszonej kapuście jest wiele substancji istotnych dla właściwego funkcjonowania naszego organizmu. To wspaniałe źródło witaminy C, która poprawia odporność na przeziębienia, witaminy A, a także witaminy K wspierającej układ sercowo-naczyniowy i kości oraz mającej dodatkowo właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. W produkcie tym znajdują się też inne konieczne dla ustroju witaminy, czyli te z grupy B (jak B3, B5, B9). Oprócz tego, kiszona kapusta to źródło między innymi żelaza, potasu czy błonnika pokarmowego. Zarazem to żywność niskokaloryczna, stąd rekomenduje się jej spożycie osobom myślących o schudnięciu.
W jakich daniach wykorzystuje się kapustę kwaszoną?
Kapusta kwaszona na naszych stołach spotykamy jako główny element dań, jak i jako przystawka do nich. Na surowo z reguły je się ją jako surówkę z posiekaną cebulą i marchewką, która pasuje do potraw z ryb i ziemniaków, a czasami na słodko – z dodatkiem łyżeczki cukru. To również składnik, który rewelacyjnie komponuje się z grzybami oraz czerwonym mięsem, stąd robi się z niej farsz do łazanek, pasztecików i pierogów. Naturalnie, bez kwaszonej kapusty nie zaistniałyby tradycyjne polskie dania jak kapuśniak, bigos albo góralska kwaśnica.
Właściwie każda babcia ma własny przepis na kapustę kiszoną, aczkolwiek obecnie sporadycznie zakwasza się ją w domu, bo nie ma już konieczności składowania produktów spożywczych na okres zimy. Kapustę kwaszoną w wielkich i małych opakowaniach bez przeszkód znaleźć można w każdym sklepie osiedlowym, a nawet można złożyć na nią zamówienie za pośrednictwem internetu. Producenci mają w swojej ofercie także kapustę kwaszoną z certyfikatem eko.
Dane firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]